Min matdag (igår)

Igår lagade jag mat till familjen, fick tillbaka min matdag (torsdagar) bara sådär och vips var man inne i rutinerna till fullo igen. Brukar vanligtvis bara laga nåt tråkigt, noll inspiration är vanligt för min del när jag sitter samma dag och försöker komma på något. Jag sliter mig i håret och slår huvet i väggen... Typ. Men igår sökte jag på "sallad" på Arla.se och första lockande receptet som dök upp fick bli gårdagens middag! Här har ni receptet:

Sallad på rostade rotfrukter och skinka (eller lax)

Ingredienser
4 port
1 kg rödlök, morötter, palsternacka, rödbetor
2 msk smör-&rapsolja (jag tog bara olivolja och det funkade lika bra!)
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk rosmarin
1 burk linser
1 liter blandad grönsallad
250 g rökt skinka i skivor

Sås:
150 g Fetaost
2 dl creme fraiche

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skala lök, morötter, palsternacka och rödbetor. Skär rotfrukterna i bitar och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper med rödbetorna för sig. Häll över smör-&rapsolja blandat med vitlök, salt, peppar och rosmarin. Blanda runt och stek i mitten av ugnen 25–30 min. Skölj linserna och låt dem rinna av. Mosa osten och blanda med minifraiche. Blanda rotfrukter, linser och sallad på ett stort fat. Toppa med skinkan. Servera med såsen.



Först hackar du allt, lägg röbetorna för sig i ugnen (antar att de färgar av sig ganska hårt annars).



Du blandar ihop "dressingen" och häller den över alla hackade rotsaker. (Jag tog två extra vitlöksklyftor för att hotta upp det lite extra, vitlök kan man inte få för mycket av! Om du inte är ensam om att äta det vill säga...)



Blanda om ordentligt!



Medan rotsakerna är i ugnen kan man fixa såsen, mosa fetaosten med en gaffel...



... och blanda ihop den med creme fraichen.



Jag valde kallrökt lax istället för skinka till salladen, vilket funkar minst lika bra - om inte bättre! Skivade upp den och la den lite konstnärligt på ett fat.



Sen var rotsakerna klara, röbetorna tog aningens längre tid - de är sega rackare!



Sen blandar man bara ihop allt i en snygg skål, jag blandade det med ruccola och vips:



Så var det färdigt! Mums mums.

En riktigt läcker sallad faktiskt, lite segt med allt hackande, iofs skillnad att hacka rotsaker till 8pers, aningens lättare om man bara är 4 antar jag :) Sen var det riktigt kul att leka matbloggare och ta massa bilder! Kanske att man har en framtid även där? ;)

So, go for it! Yum yum och nyttigt är det också!

/emma.



Fina kommentarer

Skriv något sött här! :)

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback